[ad_1]
Yenilikçi teknolojiler sayesinde gelişen ve değişen birçok iletişim ve sosyalleşme şeklini benimsemeye başladık. Bunlardan biri olan metaverse, son dönemde kamuoyunda büyük ilgi topladı. Peki; son zamanlarda medyanın ve yatırımcıların dikkatini çeken; sanal ve sürükleyici deneyimler, çevrim içi topluluklar ve merkezi olmayan sistemler etrafında şekillenen bir terim olan metaverse nedir? İşte, metaverse hakkında bilmeniz gereken her şey…
Metaverse Nedir?
Yunanca “sonra, öte” anlamına gelen “meta” ve İngilizce “evren” anlamına gelen “universe” kelimelerinin birleştirilmesi ile türetilen metaverse, kısaca “evren ötesi” anlamına geliyor. Metaverse, artırılmış gerçeklik teknolojisine dayalı sürükleyici bir deneyim sunuyor. Dijital ikiz teknolojisini kullanarak gerçek dünyanın adeta ayna gibi sanal bir görüntüsünü oluşturuyor. Ayrıca blok zincir tabanlı bir ekonomik sistem geliştiriyor. Gerçek dünyaya paralel bir sanal dünya sunan metaverse’ün yeni bir sosyalleşme türünü de ortaya çıkarması bekleniyor. Metaverse, sosyal bir bağlantı kurmak için sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerden yararlanan ve dijital bir ekonomiden güç alan 3 boyutlu sanal platformlar sunuyor. Decentraland, Somnium Space ve The SandBox gibi metaverse projelerinde kendi isteğinize göre dizayn edebileceğiniz ortamlarda diğer kullanıcılarla etkileşime girebilir, platforma ait kripto paralar aracılığıyla alışveriş yapabilirsiniz.
Metaverse Kavramı İlk Kez Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Google arama sorgusu verilerine göre metaverse terimi, özellikle ekim ayından bu yana oldukça popüler. Bu kavram, özellikle Mark Zuckerberg’in 28 Ekim 2021 tarihinde Facebook’un Metaverse içindeki vizyonunu yansıtmak için adının “Meta” olarak değiştirileceğini açıklaması ile daha çok merak edilmeye başlandı. Bununla birlikte metaverse terimi; sanal deneyimler, birlikte çalışabilirlik, yaratıcı topluluk, sürükleyicilik ve diğer birçok unsur etrafında ortak noktalara/temalara sahip birçok biçim ve tanım aldı. Fakat “Metaverse ilk ne zaman ortaya çıktı?” sorusunun cevabını arıyorsanız bundan 30 yıl öncesine gitmeniz gerekir. Metaverse kavramı ilk kez Neal Stephenson’ın 1992 yılında çıkardığı “Snow Crash” romanında ortaya çıktı. Türkçeye “Parazit” adıyla çevrilen bu bilim kurgu romanındaki metaverse’te insanlar avatarlarıyla temsil ediliyordu. Sanal olarak gayrimenkul alınabiliyor ve böylece sanal bir dünya inşa etmek mümkün oluyordu. Bu özellikler size de tanıdık geldi mi?
Metaverse’te Neler Yapılabilir?
Metaverse evrenindeki avatarlar ile toplantı yapmak, gezmek, konsere gitmek gibi pek çok aktivite yapılabilse de bu aktiviteler; içinde bulunulan projenin sınırlılıkları kadar. Kullanılan proje kapsamında platform özelinde bu etkinliklerin çeşidi de değişebilir. 14-50 yaş arası dijital platform kullanıcıları arasında yapılan küresel bir araştırmaya göre insanlar metaverse’te en çok aileleri ve arkadaşları ile bir araya gelebilecekleri etkinlikleri tercih edeceklerini söylüyorlar. Bunun yanı sıra parti düzenlemek, konsere ve gösteriye katılmak, televizyon izlemek, gerçek ya da sanal markaların defilelerine katılmak, canlı bir spor veya e-spor etkinliği izlemek gibi seçenekler de oldukça ilgi çekiyor.
Metaverse’ün Geleceği
Metaverse’in sorunsuz bir şekilde hayata geçerek yaygınlaşması için sayısız yeni teknoloji, protokol, şirket, yenilik ve keşif gerekiyor. Gelecekte metaverse’ün iş, alışveriş, eğitim, reklamcılık, eğlence, turizm ve hatta sağlık hizmetlerinde bile etkisinin gözlemleneceği düşünülüyor. Dolayısıyla metaverse’ü yeni kuralların geçerli olduğu ve yerleşik birçok kuralın yenileneceği yepyeni bir alan olarak düşünmek gerekiyor. Bu yeni düzenin, geleceğin mesleklerini şekillendireceği de sık sık gündeme geliyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde metaverse araştırma bilimcisi, ekosistem geliştiricisi, siber güvenlik yöneticisi, reklam engelleme uzmanı ve metaverse hikâye anlatıcısı gibi yeni mesleklerin ortaya çıkması bekleniyor. Gelecekte önemli bir yeri olacağı düşünülen metaverse kavramının ulaşacağı noktayı zamanla göreceğiz.
[ad_2]