Home Lifestyle & Travel Turkey İşverenler İçin Yetkin Olmayan Çalışan Adaylarını Filtreleme Yolları | Blog

İşverenler İçin Yetkin Olmayan Çalışan Adaylarını Filtreleme Yolları | Blog

0
İşverenler İçin Yetkin Olmayan Çalışan Adaylarını Filtreleme Yolları | Blog

[ad_1]

İşverenler İçin Yetkin Olmayan Çalışan Adaylarını Filtreleme Yolları

İşverenlerin en çok zorlandığı konulardan biri, işe alım süreçlerinde en yetenekli ve doğru kişileri uygun pozisyonlara yerleştirme becerisi olarak öne çıkıyor. Günümüz yenilikler dünyasında hızlı büyüyen platformlar, iş arayan kişilerin “kolay başvuru” özelliğini kullanarak bir sürü işe kolayca başvuru yapmasını sağlıyor. Bu durum hem işverenleri hem kalifiye adayları zor duruma sokabiliyor. İşverenler kimi zaman aday havuzundaki binlerce başvurudan kafalarını kaldıramıyor veya hızlı eleme süreçlerinde yetenekli adayları ellerinden kaçırabiliyor. Aynı zamanda çalışan adayları da yüzeysel değerlendirmeler yüzünden birçok defa ret yanıtıyla karşılaşınca motivasyon eksikliği yaşayabiliyor. Bu nedenle gelin, işe alım süreçlerindeki pürüzleri ortadan kaldırmak adına işverenler için yetkin olmayan adayları filtrelemenin dört yolunu birlikte inceleyelim.

 

1. Verimli ve Özgün Görüşmeler Yapın

İşe alım süreçlerinde adaylar, klişeleşmiş soru-cevaplara ezberlenmiş cevaplar verebilir. Bu da tektipleştirilmiş ve çalışma arkadaşlarınızı tanıyamadığınız bir sistem yaratabilir. Ön yargı ile hazırlanmış sorular ve ezberlenmiş yanıtlar hem adayları rahatsız eder hem de sizi içinden çıkamadığınız kısır bir döngüye sokar. Çalışan adaylarının bireysel özelliklerini öne çıkaran özgün sorular hazırlayarak kişilerin potansiyellerini daha iyi değerlendirebilirsiniz. Spontane sorular sormak, size adayların olaylara karşı gerçekte nasıl tepki verdiğini gözlemleme şansı verir. Stres altında, duygusal dayanıklılık ve sorumluluk bilinciyle hazırlanan cevaplar ve iletişim kurma becerileri; adayın yetkinliklerini daha iyi analiz etmenize yardım edebilir. Daha özgün ve iyi düşünülmüş bir mülakat, adayların şirketinizin niteliklerini ve ihtiyaçlarını daha iyi değerlendirebilmesini sağlar. Şirketinize daha özenli yaklaşan ve ihtiyaçlarınıza kulak kabartan adayların çalışmalarında da daha titiz davrandıklarını gözlemleyebilirsiniz.

 

2. İş Tanımı, Sorumluluk ve Zorluklara Dair Şeffaf Olun

Sorumluluk ve Zorluklara Dair Şeffaf Olun

Bir işe başvururken adaylar buzdağının yalnızca görünen kısmından haberdar olarak görüşmeye gelirler. İşe almayı düşündüğünüz çalışan adaylarına bilgi verirken iş tanımını karşı tarafa şeffaf bir şekilde aktarmanız gerekir. Şirketinizin içinde bulunduğu durumları, gelecekte yapılabilecek sistemsel değişiklikleri, pozisyonun sorumluluk alanlarını, beklentilerinizi ve çalışma koşullarını çalışan adayına aktarırken şeffaf olmalısınız. Ofis çevresini, iş arkadaşlarını, uzaktan veya hibrit çalışma durumlarına adaptasyon süreçlerini net bir şekilde aktardığınızdan emin olmalısınız. Çalışan adaylarının bir toplantıya katılmalarına ve tartışma ortamını görmelerine izin verebilirsiniz. Giriş seviyesi işler için yeni mezunlara şans verebilir, tecrübe kazandırdığınız genç çalışanların size yeteneklerini göstermelerine olanak tanıyabilirsiniz. Ayrıca çalışanlarınızın hemen emekli olmasını istemiyorsanız üst düzey pozisyonlar için gereken tecrübe oranının 2-5 yıl arasında değişiklik göstermesine özen göstermelisiniz.

 

3. Belirsizliğe Müsamaha Göstermeyin

Referans kontrolü; çalışan adaylarının iş geçmişini, önceki işlerindeki pozisyonlarını ve eğitim düzeyini kontrol etmenizi sağlayan bir yöntem. Aday hakkında yalnızca olumlu yorumlar duymak bazen sizi tatmin etmeyebilir. Bu gibi durumlarda şüpheci davranmakta hiçbir zarar yok. Geçmiş işlerinin birinde şirketinizdeki pozisyonla benzer deneyime sahip adayın sizinle bir anekdotunu paylaşmasını isteyebilir ya da önceki işvereni ve çalışma arkadaşlarıyla ilgili sorular sorabilirsiniz. Bir önceki işinden neden ayrıldığını ya da ayrılmak istediğini ve farklı olarak şirketinizden neler beklediğini sormak, referans kontrolü için altın sorular olabilir. Aynı zamanda önceki meslektaşlarının söz konusu çalışan adayının özel becerileri hakkında ilk elden bilgi vereceğini unutmayın.

 

4. Yetenekleri Anında Değerlendirin

İşe alım öncesi çalışan adaylarını, öz geçmişlerinde iddia ettikleri becerileri ne kadar iyi kullandıklarına dair bir teste tabi tutabilirsiniz. JavaScript’te kodlama yaptığını iddia eden birine JavaScript kodlaması, Yunanca bildiğini belirten kişiye Yunanca çevirisi ve dizayn konusunda sertifikası olduğunu söyleyen adaya basit bir dizayn testi uygulayabilirsiniz. Adayın becerilerini doğru değerlendirmenizi sağlayacak basit beceri testleri, adayları filtreleme konusunda oldukça işe yarar. Bu testlerin yanı sıra adaylardan yetenekleri doğrultusunda küçük bir örnek çalışma yapmalarını da talep edebilirsiniz. Satış veya pazarlama gibi pozisyonlara başvuran adaylardan işinizle ilgili becerilerini kanıtlayan mini bir sunum talep edebilir, iletişim becerilerini değerlendirebilirsiniz. Bu yöntem, adayın verilen deadlinelara ne kadar sadık kaldığını görmenin ve kaliteli işler çıkarmak için ne derece ön çalışma yaptığını incelemenin en kolay yollarından biri.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

İş Hayatımızı ve Ofis Yaşamımızı Çekilmez Kılan 10 Karakter

Çalışırken Not Almanın İşinize Sağlayacağı 6-8 Fayda

Çalışırken Müzik Dinlemek Faydalı Mıdır? Yoksa Dikkat Mi Dağıtır?

İş Yaşamında Dikkat Eksikliği Yaşamanın Nedenleri ve Zararları

Tatil Sonrası İşinize Adapte Olmanızı Sağlayacak Öneriler



[ad_2]