Home Lifestyle & Travel Turkey İş Hayatında Başarıya Engel Olabilecek Cümleler | Blog

İş Hayatında Başarıya Engel Olabilecek Cümleler | Blog

0
İş Hayatında Başarıya Engel Olabilecek Cümleler | Blog

[ad_1]

İş hayatında mesleki yeterlilik ve yetenekler elbette ki başarıya giden yolda çok önemli bir rol oynar. Fakat başka bir ayrıntı daha var ki en az yetenekli olmak kadar önemli! İş hayatında zaman zaman kullanılan yanlış ifadeler, başarının önünde büyük bir engel oluşturuyor. Bu yüzden neyi ne zaman söyleyeceğinizi ya da hangi cümleleri kullanmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Böylece mesleki donanımı etkili iletişim kurma becerisi ile destekleyerek diğer çalışanlar arasında öne çıkabilir, daha hızlı yükselebilirsiniz. Şimdi gelin, iş hayatında asla kullanmamanız gereken 12 cümleye birlikte göz atalım.

 

1. Biz Bu İşi Hep Böyle Yapıyoruz

Gün geçtikçe gelişen ve değişen teknoloji iş hayatını birçok farklı alanda etkiliyor. Hâl böyle olunca “Biz bu işi her zaman böyle yapıyorduk. Macera aramaya gerek yok.” demek size hiç bir şekilde fayda sağlamaz. Aksine bu durum sizi üşengeç ve sıkıcı gösterebilir. Dolayısıyla yeni fikirlere ve farklı yöntemlere açık olmanızı, bu tarz cümleleri de kesinlikle kullanmamanızı tavsiye ederiz. 

 

2. Ben Bu İşi Yapamam/Beceremem

Size verilen bir iş karşınızda “Ben bu işi yapamam.” cümlesini kurmak sizi tembel ve itici gösterir. Bu yüzden “Yapamam.” deyip kenara çekilmek yerine o işi yapmak için çaba gösterip planlama yapmanız kariyeriniz için önemli bir rol oynar. 

 

3. Bu Benim Hatam Değil 

Bu cümleyi kurmak iş hayatınızda sizi sorumluluk almaktan kaçan bir birey gibi gösterir. O yüzden herhangi bir görev sırasında çıkan sorunları bu şekilde savuşturmaya çalışmak yerine hatanızı kabul ederek çözüm üretmeye çalışmalısınız. 

 

4. Bu Görev Benim İş Tanımımda Yer Almıyor

Bu Görev Benim İş Tanımımda Yer Almıyor

Yukarıdaki cümle “işten kaçan çalışan” izlenimi yaratabilir. Dolayısıyla bu cümleyi asla kullanmamalısınız! İş tanımınızda yer almayan bir görev olsa bile o işi başarılı bir şekilde tamamlayın. Rahatsızlığınızı işi teslim ettikten sonra söyleyin ki sizin o görev için potansiyeliniz olduğunu fakat iş tanımınızda yer almadığı için işi yapmak istemediğinizi belirtmiş olun.

 

5. Beni Meşgul Etme, Çok İşim Var 

Bu tür bir cümleyi iş ve ekip arkadaşlarınıza asla söylemeyin. Çünkü üstten bakıyormuş hissi yaratan bu söylem, sizden yardım isteyen veya size danışan kişilerin motivasyonunu düşürür. Bu da iş yerinde size olan tavrın olumsuz bir hâl almasına neden olabilir. 

 

6. Ama Bu Haksızlık

İş hayatında her şeyin adil olmasını beklemek pek de gerçekçi değil. Bu nedenle haksızlığa uğradığınızı düşünüyorsanız “Bu hiç adil değil.” ya da “Ama bu haksızlık!” diyerek söylenmek yerine profesyonel çözüm yollarını tercih etmelisiniz. 

 

7. Bu İşi Yapmaktan Nefret Ediyorum 

İş yeriniz ya da yaptığınız iş ile ilgili böyle bir cümleyi asla ve asla kurmamaya çalışın. Çünkü bu tarz negatif düşünceler diğer çalışanları ve yöneticileri de olumsuz bir şekilde etkiler. Buna bağlı olarak hiçbir iş yeri, ortama negatif enerji yayan bir personel ile çalışmak istemez. 

 

8. Hele Şükür!

“Hele şükür bitirebildin.” ve “Hele şükür yapabildin.” gibi cümleler, bunları söylediğiniz kişinin işe olan katkısını ve emeğini hiçe sayacağı için bu tür ifadelerden uzak durun. Eğer bir hata ya da gecikme tespit ettiyseniz bu durumu daha yapıcı ifadeler ile dile getirin ki karşınızdaki kişi hatasını düzeltmeye çalışsın. 

 

9. Sadece Bir Dakikalık İş

Yaptığınız iş sizin için ne kadar kolay olursa olsun bu söylemden kaçının. Çünkü “Ne var ki bunda? Sadece bir dakikalık iş.” gibi cümleler, sizin ne kadar hızlı olduğunuzdan ziyade işi üstünkörü yaptığınız izlenimi yaratabilir. Bunun yerine “Bu iş benim çok vaktimi almayacak.” gibi söylemleri tercih edebilirsiniz. 

 

10. Bilmiyorum Ama Deneyeceğim 

İş hayatında güvensiz bir ortam yaratacak ifadelerden biri de “Deneyeceğim.” cümlesidir. Herkes bazı durumlarda işi yapıp yapamayacağı konusunda endişe yaşayabilir. Fakat böyle bir durumda negatif bir cümle kurmak yerine daha sevimli alternatif söylemler geliştirebilirsiniz. 

 

11. Ekip Arkadaşlarım Beceriksiz ve Tembel 

İş hayatında sizi başarıya ulaştıracak altın kurallardan biri de ekip arkadaşlarınız hakkında olumsuz söylemlerde bulunmaktan kaçınmaktır. İş arkadaşlarınızın sizi zorlayan ya da işle ilgili kötü yanları varsa bile bunu siz dile getirmeyin. Bırakın, bunu diğer çalışınlar ve yöneticileriniz kendiliğinden görsün. Aksi takdirde yanlış anlaşılabilirsiniz. 

 

12. Sesli Düşünüyorum…

Size tavsiyemiz iş hayatında sesli değil, içinizden düşünmeniz. Düşüncenizi tartmadan ve olgunlaştırmadan karşı tarafa iletmeyin. Bu durum, söylemek istemeyeceğiniz şeylerin bir anda ağzınızdan çıkmasına yol açabilir. İyice düşünün, tartın, biçin ve ne söylemek istiyorsanız bunun için uygun bir dil kullanın. 



[ad_2]