[ad_1]
Evlilik, her insan için ciddi bir karardır. Bazılarımızın hayallerini süslerken bazılarımız için bir korku kaynağı olabilir. Öyle ki hepimiz çevremizde “Evliliğe hazır değilim.”, “Evlenmek bana göre değil.”, “Evlilik fikri beni çok korkutuyor.” gibi cümleler kuran insanlara denk gelmişizdir. Tüm bunlar aslında evlilikten kaçmanın ve diğer deyişle evlilik korkusunun belirtileridir. Oysa evlilik birbirini seven iki insanın kendi çekirdek ailelerini kurmak amacı ile toplum ve yasalar tarafından verilen izinle aynı evi paylaşmalarıdır. Peki öyleyse insanlar neden evlilikten korkar? Bu yazımızda evlilik korkusu olarak bilinen gomofobi kavramını açıklayacağız ve “Evlilik korkusu ile nasıl başa çıkılır?” sorusunu yanıtlayacağız.
Evlilik korkusu (gomofobi) nedir?
Evlilik korkusu, kişinin çevresinde veya ailesinde yaşadığı olumsuz evlilik örneklerinden edindiği bilgiler doğrultusunda ortaya çıkabilir. Bu korku, psikolojik olarak yaşanan bir bağlanma korkusu olarak da tanımlanabilir. Bir insana bağımlı yaşama fikri, bazı insanlara yalnız yaşamanın daha güzel olduğunu düşündürür. Elbette bir başkasının sorumluluğunu almak, her insan için zor bir fikir olabilir. Evlilik yaşamı içerisinde bunun yanı sıra maddi ve manevi imkânlar, fedakârlık gibi gereklilikler de söz konusudur. Tüm bunlar; bazı insanlarda korku, kaygı gibi duyguların yoğunlaşmasını ve sonuçta mutlu bir ilişkisi olsa bile evlilik fikrinden uzaklaşmayı beraberinde getirebilir.
Evlilik korkusunun sebepleri
Yukarıda da belirttiğimiz gibi mutsuz bir ailede büyümek veya böyle örneklere şahit olmak, evlilik korkusuna neden olabilir. Peki evlilik korkusunun altında başka ne gibi sebepler olabilir? Uzun süre yalnız yaşamak ve bu hayata alışmak, bir insanla aynı evi paylaşma düşüncesine kaygıyla yaklaşmayı tetikleyebilir. Bununla birlikte mutlu bir ailede yaşamak, kişinin partneri ile yaşadığı en ufak bir tartışmada bile aynı mutluluğu yakalayamayacağı önyargısını oluşturabilir. Ailevi baskılar sebebiyle boşanmanın zor olduğu fikri de evlilik korkusunun altında yatabilecek nedenler arasındadır. Ayrıca kız isteme, nişan, düğün gibi geleneksel uygulamalar da kişileri evlilik fikrinden uzaklaştırabilmektedir.
Evlilik korkusu ile başa çıkmanın yolları
Her insan, hayatının bir döneminde evlilik fikrinden uzaklaşabilir; bu nedenle kaygı duyabilir. Ancak eğer istenirse, tıpkı diğer korkularla olduğu gibi bu korku ile de başa çıkılabilir. Evlilik korkusunu aşmak için kişi, kendine olan güvenini koruduğu gibi başkalarına da güvenmelidir. Paylaşma duygusu öğrenilmeli, bencillikten uzak durulmalıdır. Düzgün, düzenli bir yaşamın kişisel başarıyı desteklediği unutulmamalıdır. İşte evlilik korkusu ile başa çıkmak için atabileceğiniz bazı adımlar:
Önyargılı olmayın ve çevrenizde gördüğünüz olumsuz aile örneklerini dikkate almayın.
Önce kendinizi, sonra partnerinizi yeteri kadar tanıyın.
Paylaşmayı öğrenin ve partnerinizle ortak paylaşımlarda bulunun.
Partnerinizin bir birey olduğunu ve bunun evlilikte de sürdürülebileceğini unutmayın.
Evliliğin anlamına yoğunlaşın. Evlilikten beklentilerinizi belirleyin ve bu düşünceleriniz konusunda partnerinize açık olun.
Eğer evlilik korkusunun aşamayacağınız bir durum olduğunu düşünüyorsanız ve bu nedenle stres yaşıyorsanız, mutlaka bir uzman desteğine başvurun.
Sağlıklı evlilikler, toplumun en sağlam yapı taşlarıdır. Bu nedenle, sağlıklı ve uzun ilişkiler yaşayabilmek için evlilik korkusu ile başa çıkmak, gerektiğinde uzman desteği alarak üstesinden gelmek gereklidir.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Evlilik Öncesi Sendromu Nedir?
[ad_2]