Home Lifestyle & Travel Turkey 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Bilinmeyen ve Şaşırtıcı Hikâyesi | Blog

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Bilinmeyen ve Şaşırtıcı Hikâyesi | Blog

0
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün Bilinmeyen ve Şaşırtıcı Hikâyesi | Blog

[ad_1]

Dünya Kadınlar Günü

Bilindiği üzere Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl mart ayının 8. gününde tüm dünyada kutlanan, uluslararası bir gündür. Bu özel gün, ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlanmıştır. Peki ama Kadınlar Günü’nün altında yatan gerçek hikâye nedir? Bu yazımızda Kadınlar Günü’nün bilinmeyen ve şaşırtıcı hikâyesini sizlerle paylaşacağız. İşte o gerçek hikâye!

 

Tarih 8 Mart 1857; yer New York’ta bir tekstil fabrikası

1857 yılında Amerika’nın New York şehrindeki bir tekstil fabrikasında çalışan 40.000 kadın, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve başlamıştı. Ama polisler, işçilerin hak arayışına şiddet ile karşılık vermişti. Fabrikanın patronu da bu isyanı bastırmak için, çözümü işçileri fabrikaya kilitlemekte bulmuştu. Tüm bunlar olurken, fabrikada nedeni bilinmeyen bir yangın çıktı. İşçiler fabrikanın önündeki polis barikatları sebebiyle alandan kaçamadı ve sonuçta 120 kadın işçi acı bir şekilde can verdi. Hak arayışı sebebiyle canından olan bu kadın işçilerin cenaze törenlerine ise 10. 000’den fazla insan katıldı. 

 

28 Şubat 1909 “Ulusal Kadınlar Günü”

Bu acı olayın üzerinden yıllar geçtikten sonra, 1909 yılında yine New York’ta 15.000 kadın işçi, daha sağlıklı çalışma koşulları için yürüyüş düzenledi. Bu dayanışmayı destekleyen Sosyalist Parti ise 28 Şubat 1909’u “Ulusal Kadınlar Günü” ilan etti. 

 

İlk Kadınlar Günü anması 

1910 yılına gelindiğinde Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda, yangında hayatını kaybeden kadınlar anısına bugünün “Kadınlar Günü” olarak anılması önerisinde bulunuldu. Bu öneri oy çokluğuyla kabul edildi ve böylece Kadınlar Günü anması ilk kez 19 Mart 1991 tarihinde, yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleşti.

 

25 Mart 1911 Triangle Fabrikası yangını

Triangle Fabrikası yangını

25 Mart 1911 tarihinde, Triangle fabrikasında tıpkı 8 Mart’taki gibi korkunç bir yangın çıktı. Bu yangında 123 kadın ve 23 erkek işçi, hırsızlık yapmalarından korkulduğu için kilitlenen kapıların ardında can verdi. 

 

8 Mart Dünya “Emekçi” Kadınlar Günü

8 Mart Dünya "Emekçi" Kadınlar Günü

Önceleri Kadınlar Günü için belirlenmiş bir gün yoktu ve genelde anma, bahar aylarında gerçekleştiriliyordu. 1921 yılında bu anlamlı günün adı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak değiştirildi ve ardından da tarih 8 Mart olarak belirlendi. 

Birleşmiş Milletler, 8 Mart’ın Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmasını ilk olarak 1977 yılında kabul etti. Ülkemizde ise bu anlamlı gün, girişte de bahsettiğimiz gibi 1921 yılında anılmaya başlandı. Bugün de her 8 Mart’ta; yıllar önce hak arayışı için acı bir şekilde can veren emekçi kadınların anısına, ülkemizde ve dünyanın dört bir yanında anmalar yapılmaya devam ediliyor…

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Anneler Günü’nde Annenizi Özel Hissetirecek İpuçları

Geçmişten Günümüze Tüm Yönleriyle Sevgililer Günü!

Evliliğin Kısa Tarihi

Geçmişten Günümüze, Kültürden Kültüre Nişan Geleneği Hakkında Bilinmeyenler



[ad_2]