Home Lifestyle & Travel Turkey İyi Bir Güneş Kremi Nasıl Olmalı? | Blog

İyi Bir Güneş Kremi Nasıl Olmalı? | Blog

0
İyi Bir Güneş Kremi Nasıl Olmalı? | Blog

[ad_1]

Güneş kremi, kullanımı kesinlikle ihmal edilmemesi gereken cilt bakım ürünleri arasında ilk sırada yer alıyor. Dermatoloji uzmanlarının yaz kış demeden dört mevsim kullanmamızı tavsiye ettikleri güneş kremleri, cildimizin doğal dokusunu korumaya yardımcı oluyor. Cildimiz için tehlikeli olan, lekelenmelere ve erken yaşlanma belirtilerine yol açabilen UV ışınlarına karşı koruyucu bariyer oluşturan güneş kremlerinin seçiminde de dikkat edilmesi gereken noktalar var. Peki, güneş kremi seçerken nelere özen göstermeliyiz? Gelin; güneşten korunmak, cildinize en uygun güneş kremini seçmek ve ürünü doğru kullanmak için dikkat etmeniz gerekenlere beraber bakalım.

 

Yaz Aylarında Güneşten Korunmak için Neler Yapmalısınız?

Yaz Aylarında Güneşten Korunmak için Neler Yapmalısınız

Özellikle yaz aylarında güneşin zararlı etkilerinden korunmak amacıyla bazı noktalara özen göstermeniz gerekir. Örneğin; güneş ışınlarının dik açıyla şiddetli biçimde geldiği öğle saatlerinde, özellikle 11.00-15.00 arasında dışarı çıkmamaya dikkat etmelisiniz. Elbette bu her zaman mümkün olmuyor ve öğle saatlerinde dışarı çıkmamız gerekebiliyor. Bu durumda güneşten korunmak için şapka, güneş gözlüğü gibi aksesuarlardan destek almanız gerekiyor. Açık renk giysiler tercih etmek, ışınların yoğun etkisinden sizi korurken daha fazla terlemenizi önler. Bunun yanı sıra güneş kremleri gibi güneşten koruyucu diğer ekipmanları da bilinçli kullanmanız gerekir.

 

Güneş Kremi Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Güneş kremleri, fiziksel ve kimyasal filtrelere sahip olabileceği gibi hibrit yapıda da bulunabilir. Fiziksel filtreli kremler, UVA ve UVB ışınlarını geri yansıtırken kimyasal filtreli güneş kremleri UV ışınlarını ısıya dönüştürür. Kimyasal güneş kremlerinde cildin iç tabakalarında gerçekleşen reaksiyonlar ile UV ışınları absorbe edilir, fiziksel güneş kremlerinde ise ışınlar cilt yüzeyinde etkisiz hale getirilir. Her iki güneş koruyucunun da farklı özellikleri ve uygun oldukları kullanım alanları var. Seçiminizi doktorunuza danışarak yapabilirsiniz.

Cildinizin ihtiyaçlarına en uygun güneş kremini seçmek için göz önünde bulundurmanız gereken diğer detaylar ise şu şekilde:

 

Güneş Koruma Faktörüne Dikkat Etmelisiniz

Piyasada bulunan güneş kremleri genellikle 15, 30 ve 50 faktör olmak üzere üç kategoriye ayrılıyor. 30 faktör güneş kremleri yaz ayları için yetersiz kalır. Onun yerine 50 faktör güneş koruyucuları kullanabilirsiniz. Kış aylarında 50 faktör yerine 30 faktör güneş kremlerini tercih edebilirsiniz. 15 faktör ürünleri ise günlük kullanımda cildinize uygulayabilirsiniz.

 

Güneş Kreminde Hem UVA Hem UVB Filtrelerinin Olması Gerekir

UV ışınları, dünyaya ulaşan güneş ışınlarının çok küçük bir kısmını oluşturur. UVC ışınları ozon tabakası tarafından engellenirken UVA ve UVB ışınları bizlere ulaşır. UVB ışınları güneş yanıklarına, güneş alerjilerine ve cilt kanserine yol açabilir. UVA ışınları ise derinin alt tabakalarına inerek serbest radikallerin üretilmesine ve uzun vadede cilt kanseri, pigmentasyon bozuklukları, foto yaşlanma, güneş intoleransı gibi sorunlara neden olabilir. Dolayısıyla seçeceğiniz güneş kreminin UVB ve UVA filtrelerini içermesi oldukça önemli.

 

Cilt Tipinize ve Renginize Göre Ürün Seçimi Yapmalısınız

Cilt Tipinize ve Renginize Göre Ürün Seçimi Yapmalısınız

Cildiniz kuru ise daha yoğun kıvamlı güneş koruyuculara, yağlı veya akneye meyilli ise daha akışkan ve yağlı olmayan güneş kremlerine yönelmelisiniz. Beyaz tenli kişiler, koyu tenlilere nazaran daha kolay bronzlaşabilir ve hatta yanabilir. Bu yüzden beyaz tenliyseniz çok faktörlü güneş kremlerini tercih etmelisiniz.

 

Güneş Kremi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güneş kreminizi dışarıya çıkmadan yarım saat önce sürmelisiniz. Cildinizin kremi emmesi için ona zaman tanımanız, kremin koruyuculuğunu artırır. Güneş kreminin etkisi genellikle 4 saatte azalır. 4 saatte bir yeniden güneş kremi sürmelisiniz. Eğer yüzünüze su temas ederse ve havlu ile yüzünüzü kurularsanız güneş koruyucunuzun etkisi tamamen yok olur. Bu durumda da güneş koruyucunuzu yeniden sürmeniz gerekir.

 

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Evde Uygulayabileceğiniz 8 Pratik Cilt Bakım Yöntemi

Kış Aylarında Cilt Bakımı İçin Neler Yapabiliriz?

Güneşlenirken Cilt Sağlığımızı Da Korumak İçin Almamız Gereken Önlemler Nelerdir?



[ad_2]