[ad_1]
Binlerce yıldır sonu yazılmamış ve hiç kimse tarafından henüz tamamlanamamış olan İstanbul, bitmeyen bir roman gibidir. İstanbul, kendisine bakan her göze farklı şekilde hitap eder. Her köşesi, her karış toprağı ve her penceresi farklı sırlarla doludur. İstanbul adına yazılan her roman, size İstanbul’un farklı bir köşesinden bilgi verir. Tarihi ile zihni zorlayan sorular sorduran İstanbul, doğal güzellikleri ile de kendisine hayran bırakıyor.
Bu muazzam şehir hakkında yazılan pek çok şiir, roman, hikâye, deneme, ansiklopedi ve inceleme olsa da her yeni yazılan eserin, bir öncekinden farklı bir İstanbul’u işaret ettiğine emin olabilirsiniz. İstanbul, doğası, tarihi ve uçsuz bucaksız denizi ile insana hayat veren ve aynı zamanda zorluğu ile de sevenlerini sürgün eden taşı toprağı altın şehirdir. İstanbul’u anlatan 10 roman listesini sizin için düzenledik. Bu eserlerden ilginizi çekenleri okuyarak kısa bir İstanbul turuna çıkabilirsiniz.
Üç İstanbul – Mithat Cevdet Kuntay
Meşrutiyet, mütareke ve istibdat dönemlerinde yaşanan zorlukların şehre olan etkilerini anlatan roman, üç farklı İstanbul’un kapılarını okuyucuya açıyor. Bu zorlu dönemin İstanbul’unu ve sosyal hayatını öğrenmek için Üç İstanbul’u okuyabilirsiniz.
Huzur -Ahmet Hamdi Tanpınar
Huzur’u, Mümtaz ve Nuran’ın hayatında bulan Tanpınar, kendi penceresinden aşkı, sevgiyi ve huzuru okuyucuya aktarıyor. Romanın başkahramanı olan İstanbul ise tüm güzelliği ve nazendeliği ile Huzur’a destek oluyor. Hastalık, ölün, medeniyeti kozmik unsurlar ve sosyal meselelerin iç içe yaşandığı bu romanda Huzur galip geliyor.
Esir Şehir Üçlemesi – Kemal Tahir
Esir Şehrin Mahpusu, Esir Şehrin İnsanları ve Yol Ayrımı kitaplarının birleşmesi ile oluşan eser, işgal dönemlerinde geçiyor. Esareti ve hürriyeti en güzel şekilde yaşayan Kemal Tahir, güçlü kalemi ile İstanbul sokaklarında yaşadıklarını anlatıyor.
Ağır Roman – Metin Kaçan
İstanbul’un bilinmeyen yönlerine ve baş çevrilen taraflarına dikkat çeken Metin Kaçan, Ağır Roman ile okuyucuyu adeta büyülüyor. İstanbul’un görmediğimiz rengini ve konuşamadığımız dilini anlatarak bu şehrin gerçek yüzünü anlatan yazar, güçlü kalemi ile soluk soluğa okuyacağınız bir roman sunuyor.
Boğazkesen: Fatih’in Romanı – Nedim Gürsel
Fatih’in İstanbul’una bakmak ve fethi okuyarak yaşamak için uzunca bir sürenizi bu romana ayırmalısınız. Günümüzde tarihi romanlara olan ilgi artsa da Nedim Gürsel’in Boğazkesen romanı okuyucuya tamamen farklı bir tat veriyor.
İstanbul Bir Masaldı – Mario Levi
Yahudi bir ailenin penceresinden İstanbul’u anlatan Mario Levi romanı, her zaman duyduğunuz hikâyeleri, samimi bir dil ve güçlü bir kalem ile okuyucuya aktarıyor.
Leyla’nın Evi – Zülfü Livaneli
Farklı dünyalara sahip olan Leyla ve Roxy’nin tek ortak noktası, İstanbul’da yaşamalarıdır. Aslında tanıştıktan sonra diğer ortak noktalarının ise yalnızlık ve farklılık olduğunu anlarlar. Yakınlaşmalarına sebep olan bu özellikler sayesinde hikâyeleri başlayan çifte, İstanbul da tüm güzelliği ile eşlik eder.
Masumiyet Müzesi – Orhan Pamuk
Diğer özelliklerinin yanı sıra tam bir İstanbul romancısı olan Orhan Pamuk, Masumiyet Müzesi eseri ile de İstanbul’u anlatıyor. Romanının başkahramanı olan Kemal, sevgiyi ve aşkı insanlarda aramak yerine sokaklarda aramaya başlar ve İstanbul bir anda onun aşk müzesine dönüşür.
İstanbul Hatırası – Ahmet Ümit
Gerçek başkahramanı İstanbul olan İstanbul Hatırası romanı, Ahmet Ümit’in önce kalbinden kalemine sonra ise okuyucusuna ulaşıyor. İstanbul hakkında detaylı bilgiye sahip olacağınız roman, sizi hem büyüleyecek hem de bilgilendirecek.
İstanbul’un Bir Yüzü – Refik Halit Karay
Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Meşrutiyet dönemlerini kapsayan roman, dönemdeki değişikliklerin İstanbul’daki etkilerini farklı bir bakış açısı ile anlatıyor. Romanın kahramanları ise hem değişen döneme hem de yeni İstanbul’a alışmaya ve ayak uydurmaya çalışan İstanbullular oluyor. Bu romanı okurken İstanbul’da yıldızı parlayan ya da yitip giden pek çok karakter ile karşılaşacaksınız.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
İstanbul’da Görülmeye Değer 10 Alternatif Müze
İstanbul Oyuncak Müzesinin Kuruluş Hikâyesi
İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin Geçmişten Gelen Hikâyesi
[ad_2]